- Dubbeldamseweg (Z), Uitspanning Nieuw Dordrecht, 1903 -

Dubbeldamseweg 1903, Uitspanning Nieuw Dordrecht.

Deze foto is genomen vanaf de eerste spoorwegovergang in de richting van de begraafplaats. Het lijkt alsof aan het einde van de weg het toegangshek van de begraafplaats te zien is.
Het eerste huis links is het logement & uitspanning Nieuw Dordrecht van A.M. de Korver (toen Dubbeldamseweg nr. 48). Al zeker sinds 1873 was hier een uitspanning gevestigd, toen in bezit van C. de Korver, logement- en stalhouder en tapper (Wijk E, perceel 1039d).Detail van naambord op gevel (stationszijde en wegzijde).

De naam Nieuw Dordecht verwijst waarschijnlijk naar de grenswijziging tussen Dordt en Dubbeldam in 1871, waardoor dit deel van de Dubbeldamscheweg bij Dordrecht ging horen. Waarschijnlijk is kort daarna de uitspanning gebouwd mede gezien het feit dat op 31 oktober 1872 de eerste trein van Rotterdam naar Dordrecht begon te rijden. Treinreizigers konden zich in Nieuw Dordrecht laven en eventueel overstappen op paard en wagen.
Deze kaart is op 18 juli 1903 verstuurd. De foto zal waarschijnlijk iets eerder gemaakt zijn. De tekst A. G. V. - D 412 staat voor A.G. Versteeg, Dordrecht, fotonr. 412. A.G. Versteeg had een kantoorboekhandel in de Vleeshouwersstraat. De foto is net op tijd gemaakt, want in 1904 liet eigenaar A.M. de Korver op dezelfde plek een geheel nieuw pand bouwen. Tegenwoordig heeft het pand nog steeds een horecafunctie: Tapperij-Biljart-Dart De Boemel (Dubbeldamseweg Zuid, nr. 68).

Naast de uitspanning is waarschijnlijk de inrit voor de stal te zien, nu ligt daar het parkeerterrein vr de Schoenenreus. De twee naastliggende panden (toen de nrs. 50 en 52) zijn inmiddels ook verdwenen, nu staat hier de dierenspeciaalzaak Jumper en de ingang naar de Aldi-supermarkt.

Aan de andere kant van de weg zijn (nog) geen huizen gebouwd. Wel staat hier een groot gebouw, een soort boerderij met een kleiner gebouw met een schuin dak, deels omgeven door een wit hek.

Dubbeldamseweg, Blauwhuis, Huis te Dubbeldam, 1903.

Beide gebouwen zijn ook te zien op de kaart van vr 1901, maar van een andere kant (vanaf de huidige Mariastraat). Het gaat hier waarschijnlijk om het Blauwhuis (Blaauwe Huis of het Huis te Dubbeldam) of enkele van de bijkgebouwen van deze buitenplaats (zie ook o.a. de plattegrond uit 1826).

Briefkaart met de tekst A.G.V. - D 412 (A.G. Versteeg Dordrecht), gestempeld Dordrecht 18 juli 1903 en Wormerveer 19 juli 1903.