INLEIDING GESCHIEDENIS PLATTEGRONDEN KAARTEN/FOTO'S ADRESBOEKEN HINDERWET BOUWVERGUNNINGEN BESTEKKEN
HERNUMMERING HUIZEN   ZOEKEN GASTENBOEK NIEUWS E-MAIL LINKS
 


- Dubbeldamseweg (Zuid), van Emmastraat/Rozenstraat tot 1ste overweg, vůůr oktober 1954 -

Dubbeldamseweg Zuid, oktober 1954.

In 1954 is het aantal personenauto's nog steeds gering: het aantal transportfietsen is groter. Kinderen kunnen ook nog gewoon op straat spelen.
Op de achtergrond zijn de open spoorbomen van de spoorwegovergang te zien. Opvallend is de aanwezigheid van de ijzeren voetbrug. Al in 1937 lagen er plannen voor een voetgangers- fietserstunnel, die echter niet gerealiserd konden worden. Toen in 1946 de treinen weer gingen rijden, brak "de tijd van wachten weer aan". Pas in 1952 werd gestart met de aanleg. Om financiŽle redenen had men gekozen voor een locatie iets verder weg van de spoorwegovergang en een tunnel met trappen! De tunnel bleek vervolgens zo lek als een mandje en aan de Transvaalstraat moest daarom een speciaal pompgebouw geplaatst worden om de de tunnel droog te houden. Uiteindelijk kon de tunnel pas op 23 december 1953 definitief in gebruik genomen worden. De spoorwegovergang werd pas in 1986 definitief voor auto's gesloten.
Het tweede baldakijn rechts op de fotokaart is van de sigarenwinkel Verbeek (nr. 88, na 1955 nr. 126).
Links is te zien dat er van de oorspronkelijk acht hoge tegeldakjes met ijzerwerk nog slechts twee deels in tact zijn.

Detail van de zijgevel van Willemstraat 1. Boven het etalagebaldakijn staat de naam Chris Schepers. Nu is dit Dubbeldamseweg Zuid 121A (Little Dreamhouse).

Kaart met tekst: Uitg. Vos' Kantoorboekhandel, Dordrecht , 1054
Boekhandel Vos was destijds gevestigd aan de Dubbeldamseweg Zuid 121, het pand linksvoor op de kaart met de fietsen tegen de gevel.
De tekst 1054 geeft als datum oktober 1954 aan. Waarschijnlijk gaat het hier om de uitgavedatum van de kaart en niet de opnamedatum van de foto. De kaart is afgestempeld op 12-IX-1956.