INLEIDING GESCHIEDENIS PLATTEGRONDEN KAARTEN/FOTO'S ADRESBOEKEN HINDERWET BOUWVERGUNNINGEN BESTEKKEN
HERNUMMERING HUIZEN BRONNEN ZOEKEN GASTENBOEK NIEUWS E-MAIL LINKS
 
DUBBELDAMSEWEG NOORD 23 update: 4 januari 2008


Dubbeldamseweg Noord 23 - Retel Zeefdruk, 2006

Retel Zeefdruk in 2006, op de locatie van de vroegere Dubbelhof.


Dubbeldamsewerg Noord - Dubbelhof, 22 mei 1968

De Dubbelhof op 22 mei 1968.
(Klik op de foto voor een vergroting, met dank aan W. Suijkerbuijk)

De Dubbelhof werd in 1886 gebouwd en bestond oorspronkelijk uit 7 woningen. In 1972 werd de Dubbelhof gesloopt.


Verhaal over de Dubbelhof door Maurice Schipper, voormalig bewoner (d.d. 28 juli 2005):

"De tijd die ik op het Dubbelhof heb doorgebracht ligt inmiddels alweer zo'n 40 jaar achter me. Tel daarbij op dat ik zelf ook nog jeugdig was en je zou tot de conclusie kunnen komen dat er (bijna) niks is blijven hangen. Nou moet ik je zeggen dat dat best wel meevalt. Wel is het zo dat de dingen die zijn blijven hangen zich min of meer in mijn directe omgeving hebben afgespeeld, anders gezegd, verder dan wat vage herinneringen aan de directe buren heb ik niet.

Van het huis(je) heb ik nog wel een aantal beelden die op het netvlies staan. Zoals gezegd het was echt piepklein, maar telde wel 2 verdiepingen (woon-en slaapverdieping)! Achter de voordeur bevond zich een gang die toegang gaf tot de keuken waar zich ook het toilet bevond - moet je nu eens mee aankomen en waar zich een soort van mini (en laag) keukenblok van een soort graniet/ocriet bevond. Op dit keukenblok werd 1 x in de week een zinken teil gezet waar ik mijn grondige wekelijkse wasbeurt onderging.Vergeet je niet snel!. Via de keuken kwam je op een een kleine binnenplaats uit. De gang die ik net noemde ontsloot ook de woonkamer. Deze woonkamer bestond feitelijk uit 2 delen, een woon- en een eetgedeelte. Deze 2 ruimten werden door een soort van toog min of meer van elkaar gescheiden. In mijn beleving was het totaal niet meer dan ca.4 x 3 m.

Wat mij nog helder voor de geest staat is de zwarte kolenkachel in het woongedeelte (sfeerbepalend) en de met enige regelmaat terugkerende muizen achter de wandbekleding (op rachelwerk): die hoorde je dus goed achter het behang lopen! Terug naar de gang. Aan dezelfde kant waar zich de toegang tot de woonkamer bevond was ook de trap naar de slaapverdieping.Voordat je de trap op kon moest je in de gang eerst een deur openen. Halverwege de trap bevond zich in de wand een nis waar je zaken kon opbergen. Kan je vertellen dat een dergelijke nis ideaal is als je bezig bent met het spelen van verstoppertje. Helemaal als er een gordijntje voorhangt. De slaapverdieping bestond uit 1 ruimte. Er was geen sprake van een apart slaapgedeelte voor kinderen. Er waren geen ramen aanwezig. De enige lichtdoorlating bestond uit 2 kiepraampjes aan weerszijden van het dak. Bij wind van betekenis was het piepen en kraken van beide raampjes niet van de lucht. Heeft me veel slaap gekost. Wat me ook altijd is bijgebleven zijn de geluiden afkomstig van het vlakbij gelegen spoor.

Het hof zelf was redelijk smal en had een rechte vorm. Aan de linkerzijde bevond zich de schutting welke de afscheiding vormde tussen hof en de brandgang aan de achterkant van de woningen aan de Burg. de Raadtsingel.Aan de rechterkant bevonden zich de woningen van het Dubbelhof. De woning waar ik woonde was de laatste op het rijtje. In die tijd bezocht ik ook de iets verder op gelegen (lagere) St. Jozefschool. Het schoolgebouw zelf staat er nog (straat heet volgens mij Singel).

Van mijn buren weet ik weinig meer. Weet wel dat ik een buurjongen had met de voornaam Rollie.Volgens mij betrof het mensen van Indische afkomst. Het blijft toch merkwaardig als ik dit allemaal teruglees. Daarmee bedoel ik dat je in je directe omgeving sommige zaken tot in detail terug kunt halen terwijl dat met andere zaken niet zo is. Maar goed, halverwege de jaren 60 hebben wij het Dubbelhof "ingeruild" voor de eerste woningen die er op Sterrenburg I werden opgeleverd. De intimiteit van het Dubbelhof is mij echter altijd bijgebleven."

Terug naar boven!
terug naar boven