INLEIDING GESCHIEDENIS PLATTEGRONDEN KAARTEN/FOTO'S ADRESBOEKEN HINDERWET BOUWVERGUNNINGEN BESTEKKEN
HERNUMMERING HUIZEN   ZOEKEN GASTENBOEK NIEUWS E-MAIL LINKS
 


- Dubbeldamsche weg, Dubbeldam, 1826 -

Rond 1590 bestond Dubbeldam uit 15 kleine poldertjes en 4 boerderijen. Tussen 1598 en 1603 werd een zware winterdijk aangelegd. De zo ontstane polder werd "'t Oudeland van Dubbeldam" genoemd. Ondanks deze dijk had men met zware overstromingen te kampen. Omstreeks 1630 was er al sprake van lintbebouwing langs de Santwegh (later Zandweg). Op 13 oktober 1630 werd een eenvoudige kerk ingewijd door de Dordtse predikant Gosuinen Buytendijk. De kerk is duidelijk herkenbaar op dit minuutplan. Deze werd in de jaren 50 van de vorige eeuw gesloopt. Links naast de kerk staat de oudste dorpsschool, die in 1832 werd vervangen door een nieuw gebouw aan de andere kant van de kerk (zie voor meer info het artikel van Jaap Bouman: Dubbeldamse Notabelen).

De kerk van Dubbeldam, ca. 1905.

De kerk van Dubbeldam aan de Dubbeldamscheweg, ca. 1905 (midden op de weg rijdt postbode Bakker op z'n driewieler).

Dubbeldam was lange tijd niet meer dan een paar huisjes rond een kerk. In 1632 stonden er slechts 56 huizen, honderd jaar later waren dat er 107 en in 1840 was dit aantal gegroeid tot 243. Na 1750 werd het grondgebied van Dubbeldam flink uitgebreid met nieuwe polders en groeide ook het dorp uit tot een plaats van redelijke omvang. In 1816 werd de gemeente Dubbeldam geformeerd, die in 1856 de gemeentes Wieldrecht en De Mijl zou annexeren. De macht van de ambachtsheer was met de vorming van de gemeente geminimaliseerd, al bleef hij tot 1929 rechten over Dubbeldam houden.

Het grondgebied van Dubbeldam besloeg vanaf 1856 ongeveer 3/4 deel van het Eiland van Dordrecht, het qua inwonertal veel grotere Dordrecht moest het met een veel kleiner deel doen. Vanaf 1871 werden herhaaldelijk stukken grondgebied door het uitbreidende Dordrecht geannexeerd. Om de aanleg van de spoorlijn naar Sliedrecht mogelijk te maken werd rond 1880 grond geruild met Dordrecht en het gebied rond 't Vissertje aan Dubbeldam toegevoegd. Smalend kunnen oude Dubbeldammers nu nog zeggen: 'Het station van Dordrecht staat op het grondgebied van Dubbeldam'. Dordrecht bleef groeien en had veel meer ruimte nodig.

Ondanks pogingen in de jaren zestig om het dorp, door het te doen uitgroeien tot een voorstad van Dordrecht, zijn zelfstandigheid te laten behouden werd Dubbeldam op 1 juli 1970 geheel aan Dordrecht toegevoegd. Nelleke Voshart-Van Heeren was de laatste die als ingezetene van de gemeente Dubbeldam werd ingeschreven. Zij werd op 30 juni geboren en haar vader spoedde zich naar het toenmalige raadhuis aan de Dubbelsteynlaan om op de valreep zijn dochter Pieternella aan te geven. Naar zijn zeggen een uur voordat Dubbeldam bij Dordrecht werd ingelijfd. Vader van Heeren is er nog altijd trots op en "ik ook", zegt Nelleke: nakomelinge van twee volbloed Dubbeldammers, vader Jan van Heeren en moeder Thea van der Weijden. Toch werden de toen ingeschreven 10939 Dubbeldammers officieel inwoners van Dordrecht en werd het Dordtse grondgebied verder uitgebreid met 3865 hectare grond.

Zie voor een beknopte geschiedenis van Dubbeldam: De Polderkrant (april 2002) en Dubbeldam in Wikipedia